Mijn werk voor het Europees Parlement

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 10:24

De helft van de week reserveer ik voor Bijleszusters. De andere helft van de week mag ik meewerken aan één van de meest interessante politieke processen in Europa: de bezigheden van het Europees Parlement. 

Vanuit de Eurofractie van de SGP zorg ik voor praktische en organisatorische zaken. Meestal doe ik dit vanuit Nederland, maar nu corona langzaam vervaagt, mogen lokale assistenten weer onbeperkt naar Brussel. En dat is wel echt het leukste, want Brussel is de plek waar alle actie plaatsvindt. 

Deze week organiseerde de Eurofractie een webinar over christenvervolging in Noord-Korea, met vijf sprekers uit alle hoeken van de aarde. Een ooggetuige uit Noord-Korea zelf, een Commissioner van USCIRF, de director van HRNK, Korea Future en de EEAS. De hele dag was ik dus druk bezig met de puntjes op de i zetten: last-minute aanmeldingen, naambordjes voor de hosts en sprekers ophalen (wat zomaar een kwartier kan duren omdat het Parlement zo groot is), vragen beantwoorden van het technische team, enzovoort. En dat allemaal in één van de grootste kantoorgebouwen van Europa. Er zijn oneindig veel kamers, zaaltjes en grotere zalen. De plenaire zaal is natuurlijk het grootste, met de eindeloze tribunes met microfoontjes en tolkenhokjes bovenin. Maar ook de zalen waarin bijvoorbeeld webinars en vergaderingen gehost worden, zijn indrukwekkend. 

Hier werken elke dag wel 6000 mensen. Dat is ook wel voor te stellen: in de zaal kun je je koptelefoontje opzetten en kiezen uit wel 30 talen, wat dus ook betekent dat bij een groter event minstens zoveel tolken aan het werk zijn. Er zijn ruim 750 parlementariërs, die allemaal een team van adviseurs en beleidsmedewerkers om zich heen hebben. In de lunchkantine werken tientallen koks en caissières. 

Ik hou van de internationale sferen, het idee van intensief samenwerken om dingen te bereiken. Dit is de plek waar je echt verandering teweeg kunt brengen.

Daarnaast is Brussel ook gewoon een prachtige stad. Twee stappen buiten het EP kom je al terecht in het Leopoldpark, waar de bloesem al op de bomen groeit en hondjes uitgelaten achter elkaar aanrennen, en de heuvelachtige setting zorgt voor bergachtige dimensies, zomaar middenin de stad.

Ik zie mezelf hier helemaal wonen en elke dag in het EP werken. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.