Aan de voet van de Alpen

Komend weekend voegen Bram, Noa, Roel en ik Slovenië toe aan onze have been-list! Na een paar lekkere loungerondes stappen we zo in het vliegtuig naar Ljubljana.

Lees meer »

Een stad in een park

Onze ochtend begon aan het kleine witte IKEA-tafeltje in ons appartement, gedekt met een schaal scrambled eggs, vers brood en natuurlijk boter en kaas. Tegen tienen stapten we de aangenaam warme lentedag in, gelijk overspoeld met fijn zonlicht. Via steile steegjes en trappetjes door de bossen - een flinke klim - kwamen we op de kasteelheuvel, met het eeuwenoude kasteel dat op een bosachtige groene kroon hoog boven de stad uit torent. Met studentenkorting naar binnen ;) en genieten van het uitzicht over de stad en wijde omgeving vanaf de hoogste toren. De witte toppen van de Alpen vormden in het noorden het einde van de horizon. De weg naar beneden ging een stuk sneller en we werden vergezeld door twee enthousiaste brave honden. Langs de wervelende Central Market met haar kleurrijke groenten, fruit en handwerken liepen we de oude stad weer binnen. Voor €2 liepen we de St. Nicolaas-kathedraal binnen, een enorme explosie van goudkleurige weelde en kunstige schilderingen. Hoewel de kerk middenin de stad staat, is het er binnen toch een haven van rust. We genoten van de heerlijke roze kleur van de Franciscan Church op Presernov Trg; het roze is een vrolijk jasje voor een prestigieus gebouw. Voor de lunch streken we neer op het gezellige terras van Gostilna Sokol, met houten tafeltjes en paasgele servetten. Er zat ook een meneer met zijn struisvogel. De mansgrote Wiener schnitzels smaakten hoe dan ook best 😋

Lees meer »

Zomerse zondag in Ljubljana

We startten deze zonnige zondagochtend opnieuw met een zelfgemaakt ontbijt en een kerkdienst op afstand. Een krachtige preek over onze machtige God. De God die alle mooie dingen op de aarde maakte, waarvan wij op reis mogen genieten. Tegen twaalven was de dienst afgelopen en liepen we de zomerse dag in. De eerste stop was de antiekmarkt nabij de Cobblers’ Bridge. Hier liggen op de houten tafeltjes onder gestreepte luifels allerlei curiositeiten uitgesteld. Vintage lampenkappen en klokken, houten stoeltjes en rieten kinderwagentjes, pins en broches uit het communistische tijdperk, oude kaarten en hebbedingen uit het oude Joegoslavië, antieke boeken en instrumenten, portretten van Tito, oorlogsoverblijfselen, kristallen vaasjes en houten kastjes met beschilderde deurtjes. Er kwam geen eind aan al deze schatten. Mijn buit was een emaillen bekertje, handgemaakt in het oude Joegoslavische rijk. Met tien minuten liepen we op een lange weg die de stad uitvoerde, en met twintig minuten stonden we in de botanische tuin, omringd door sprookjesachtige velden voor witte bloemetjes en ruige, hoekige boomtakken. Er was paarse bloesem, rode en witte bloemen in perkjes, schaduw onder het dichte bladerdek en zonlicht op het zachte lentegroen dat overal dominant was. Tijd voor een lunchmaaltje. Daarvoor vonden we een plekje op het terras van Rina Bistro. De tafel kwam vol te staan met lekkere salades, kip en burgers. Hier kletsten we een groot deel van de steeds heter wordende middag weg. Zowat naast het restaurant stond de John the Baptist-kerk. We stapten voor een paar minuten de welzalige koelte van het hoge, pastelgeschilderde gebouw in. Er was juist een organist bezig de hoogte te vullen met diepe klanken. Een serene rust daalt neer op zo’n plek. God ontmoeten, waar je ook bent.

Lees meer »

Lake Bled & Triglav

Het was vanmorgen vroeg dag, en niet alleen vanwege de luidruchtige vuilniswagen die om 6:00 onder ons raam containers kwam legen. We zouden om 9:00 onze huurauto halen op het vliegveld en moesten dus op tijd weg om de kluwen van het onduidelijke busnetwerk te trotseren. De normale stadsbussen zijn niet het probleem. Zodra je echter richting het vliegveld wilt, lijkt geen enkele bus de juiste te zijn of aan de aangegeven halte te verschijnen. Onze tip: vraag het bij de balie van het busstation bij Ljubljana Station. Meestal vind je daar een airport bus aan platform 28. Op het vliegveld haalden we onze huurauto voor de dag op. De Volkswagen T-roc bracht ons in slechts een halfuur naar het magisch mooie Lake Bled. Het kasteeltje op het eilandje in het meer straalt als een sprookjespaleis. Mensen kanoën en roeien in houten bootjes over het kraakheldere water. Het is er vredig en kalm en tegelijk barst de wereld er uit elkaar van lof aan haar Schepper.

Lees meer »