Seoul, het New York City van Azië

17-11-2023: Het was nog maar zeven uur toen we vanmorgen onze hanok in Jeonju verlieten en de ijzige ochtendkou inrolden met onze koffers. De lucht was al blauw en wolkenloos en de zon wierp een gouden gloed op de bergkammen in de verte, alsof ze in glitter gedoopte poppetjes waren.

Lees meer »

Twee werelden, één gedeelde geschiedenis

19-11-2023: Al om half zeven stonden we naast ons bed, want om zeven uur zouden we worden opgehaald voor onze tour naar de demilitarized zone (DMZ). Deze strook van vier kilometer breed ligt langs de gehele grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Met een paar tientallen andere reizigers plus aardige tour guide Henry tegen we eerst naar Imjingak Park. Hier zijn niet alleen verschillende oorlogsmonumenten en -voertuigen te zien, maar ook een lang hek met prikkeldraad bovenop waaraan Zuid-Koreanen boodschappen achterlaten op groene, paarse en witte linten. De oudere generatie heeft vaak familie in Noord-Korea, van wie ze door de oorlog gescheiden zijn. Ook vind je er het momument voor ‘missing families’, waar regelmatig oudere Zuid-Koreanen komen om hun familieleden over de grens te gedenken. De jongere generatie, zo vertelde Henry, heeft meestal geen familie meer in Noord-Korea en voor hen is unificatie dus niet altijd meer een hoog doel zoals het dat is voor oudere generaties. De jongere generatie vindt dat er teveel verschillen zijn tussen beide landen: economisch gezien, maar ook het communisme versus liberale democratie is problematisch. Toch zijn er ook wel jongvolwassenen, zoals Henry, die wel unificatie nastreven. Dat zou het bijvoorbeeld een stuk makkelijker maken om te reizen, bijvoorbeeld met de trein. Nu kunnen Zuid-Koreanen alleen het land uit per vliegtuig of boot.

Lees meer »

Busan: sprookjesachtige kuststad van Noord-Oost-Azië

11-11-2023: Gisteren zetten we een hele dag lang de puntjes op de i’s van ons werk, onze lijstjes en ons huis. Schoonmaken, opruimen, inpakken en creatieve maaltijden verzinnen om het laatste voedsel uit de koelkast op te maken. De dag voordat je op reis gaat, is eigenlijk net zo leuk als de reisdag zelf. En hoewel we pas om 07:30 hoefden op te staan, lag ik al om 05:00 wide awake op ons knusse zolderkamertje. Het is lastig slapen als je weet dat je bijna naar de andere kant van de wereld vliegt.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb