Uiterst gelukkig in het land van uitersten

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 09:01

Onze rondreis door West-Amerika, deel 3.

10 januari

Dixon, California, Verenigde Staten - Inclusief koffie van Dutch Bros zijn we weer on the road. Van de dame bij de front desk kreeg ik allemaal leuke foldertjes bij het uitchecken, zo lief! We hebben heerlijk geslapen, rijden over de highway onder een heldere lucht, met alle tijd en ruimte van de wereld en een volle tank. De jongens voorin, ik even achterin om wat werk-gerelateerde dingen af te kunnen handelen. Dat is nu af en nu sta ik weer in vakantiemodus. Het is tijd voor wat John Mayor (of, zoals wij zeggen, Sjon Majoor) en autodrum. Fijne avond allemaal! Wij genieten van onze ochtend op Interstate 80.

---

Live Oak, California, Verenigde Staten - Even een korte stop, middenin rood gebied judging from het accent, de Trump 2024 signs en manier van leven. Super interessant! In de shop wordt echt alles verkocht, van waxinelichtjes tot wijn tot truien tot gallons water. We rijden hier middenin rotsachtige graslanden waar geiten, koeien, paarden en bokjes grazen. Net reden we langs een heuvelachtig weiland waar zwarte koetjes als kleine stipjes rondhuppelen en slenterden. Prachtig!

---

Tahoe National Forest - We zijn gestopt bij een prachtig bergbeekje in Tahoe National Forest. Het water is helder, de lucht blauw en de bomen daardoor extra groen. Er staan overal animal tracks in de sneeuw, sommigen zijn echt te groot om van honden zijn dus ik ben benieuwd wat hier zoal rond heeft gelopen! Er schijnen hier veel beren te zitten.

---

Als je hier door de takken van de bomen heen lijkt, lijkt de wereld gestreept. Er kunnen koeien, beren en herten oversteken, zo waarschuwen de borden. We passeren stadjes als Downieville, met kleine schooltjes en post offices en huisjes met porches. Soms ligt de sneeuw langs de weg zo hoog als onze auto. Soms staan er houten cabins tussen de bomen in de spierwitte sneeuw.

We hebben geluncht vanuit de auto, onder een strakblauwe hemel en onder het genot van het geluid van een ruisende waterval. Nu rijden we weer, en de wereld wordt witter en de bomen groener en soms staan ze eenzaam in een ondergesneeuwd veldje, te glanzen in de winterzon.

---

Truckee, California, Verenigde Staten -

We zijn aangekomen in het stadje Truckee, net voor Lake Tahoe. Heerlijk ouderwets en typisch Amerikaans. Board walks, houten uithangborden, hoog opgestoven sneeuw, what’s not to love? Met dank aan mijn papa voor de tip; hij spotte dit juweeltje tijdens zijn reis met de Amtrak.

---

South Lake Tahoe, California, Verenigde Staten - Gisteren zeiden we: dit was de leukste dag tot nu toe. Vandaag zeiden we hetzelfde. Tahoe National Forest ging langzaam over in Lake Tahoe Surroundings. En wauw, dat is echt een bizar stukje natuur! Overal sneeuw, overal zon, en overal kleur. We zagen een snow removal machine aan het werk, die de sneeuw op zo’n manier aan de kant schoof en spoot dat er aan beide kanten van de weg sneeuwmuren ontstonden.

We passeerden sleepy towns zoals Sierraville en Sattley; kleine communities met een klein schooltje, een kerkje en vooral veel veranda’s met Amerikaanse vlaggen. Het landschap werd weer bergachtig en ook wat meer bewoond. We kwamen langs tientallen houten cabins in allerlei kleuren, met een dikke laag sneeuw op het dak en tientallen centimeters lange ijspegels aan de randen. Deze huisjes stonden echt middenin de bossen, afgezonderd en afgelegen.

Soms braken de zonnestralen door, en door de smalle takken van de naaldbomen viel het licht op de sneeuw, die daardoor nog witter werd.

Het mooiste van vandaag was toch wel ons uitzichtpunt op Lake Tahoe, met het licht van de ondergaande zon op de bergen in de verte. Het samenspel van de helderheid, het blauw van de lucht, het oranje en roze licht van de zon, het groen van de bomen, het wit van de sneeuw en de ruigheid van de rotsen was simpelweg magisch en unreal. We wandelden door de diepe, dikke sneeuw naar een hoger gelegen rots, waar we uitkeken op wat je op de foto ziet. Gister stonden we middenin een wereldstad, vandaag in de sneeuw aan de rand van een meer dat niet op foto’s gevangen kan worden, en eigenlijk zelfs niet in een gezond paar ogen. Het is teveel, te mooi, te majestueus. Deze wereld heeft ontelbaar veel gezichten, beautifully diverse and wonderfully created.

 

11 januari

Een nieuwe morgen in Californië. Gisteravond hebben we weer heerlijk gegeten bij Denny’s, waar het binnen wel echt ijskoud was omdat er blijkbaar een deur openstond (en I’ll have you know, de temperatuur is hier geen grap). Op onze motelkamer hebben we flink gestookt. Het is heerlijk in slaap vallen onder een warme deken, terwijl je buiten het geruis van de activiteit op de hoofdweg hoort, en de koude wind langs raam en deur. Maar vanochtend was het toch wel erg koud op de kamer 🥶 geen wonder ook, de kier in de deur is zichtbaar van een kilometer afstand en het is buiten een stabiele 10 graden onder nul. Maar de verwarming loeit weer en we worden lekker rustig wakker. Daarnaast: kou staat dit deel van de wereld goed. Het is nu zo mooi buiten! Ps. Zojuist komen we erachter dat er ijs in het toilet ligt. Op het water liggen kleine icicles. IJS op het TOILET. Brrr.

---

Lake Tahoe - We zijn bij het Logan Shoals Vista Point. Hier heb je een van de beste views op Lake Tahoe. We wanen ons in een droomwereld die niet echt bestaat, zo mooi is het hier en zo intens puur. De blauwe lucht maakt het water extra blauw, het lijkt de Côte d’Azur wel. De zonnestralen vallen op de groene takken van de naaldbomen, en ze laten tegelijkertijd de sneeuw glinsteren als kleine diamantjes.

---

Gardnerville, Nevada, Verenigde Staten - Op onze weg richting het zuiden komen we langs allerlei minidorpjes in western style, zoals Topaz (population 50). Ergens zit een oude man in een schommelstoel op zijn veranda. In een droog weiland lopen ezeltjes. We stijgen weer en voor we het weten, zitten we weer in de sneeuw en de bergen. We hebben net getankt voor 3,49 dollar per gallon, dat is minder dan een euro per liter. Helemaal top!

---

Mono Lake, California, Verenigde Staten - Vanaf dit prachtige uitkijkpunt hebben we zicht op het winterse Mono Lake en surroundings. Er is hier nog een man met een drone, dus Roel en hij zijn samen aan het vliegen. De mensen die we hier tegenkomen zijn heel vriendelijk, geïnteresseerd en spontaan. Eerder vandaag in de Walmart had ik een gesprek met een vrouw over het leven in Amerika, de verschillen tussen California en Nevada, en over de huidige regering, ‘which is horrid.’ Ze sprak mij gewoon aan met de vraag waar we vandaan kwamen, gaf gelijk allemaal tips over wat we moesten zien en doen. Dit is een gastvrij land. Zowel de mensen als het landschap nodigen je uit om te ontdekken, te genieten en ook zeker om terug te komen.

---

Inyo National Forest - Een stop vlakbij Mono Lake, afgedaald. De natuur is hier echt ontzettend bijzonder. Het is steenkoud en toch lijkt alles droog. De sneeuw ligt in glinsterende schilfertjes op de grond en je zakt er enkeldiep in. Bij gebrek aan een plateau gebruikt Roel nu een koffer om zijn drone op te laten landen. Er zijn al heel wat bijzondere beelden mee geschoten!

---

Mammoth Lakes, California, Verenigde Staten -

Next stop: Mammoth Lakes! We hadden vandaag een wat rustiger dagje en arriveerden al om 3 uur bij het motel.

We hebben een korte wandeling gemaakt door dit typische Amerikaanse bergdorp. Net als in South Lake Tahoe is het hier koud, ijzig en besneeuwd, maar toch knus en gezellig. We konden ook nog meegenieten van de prachtige namiddaglucht. De jongens hebben in een drankspeciaalzaakje (‘home to 300 beers’) een lokaal biertje gekocht voor vanavond. Helemaal leuk! En zometeen gaan we pizza eten bij John’s Pizza Works. Dat kan ook zeker slechter. Nu alleen nog hopen dat er geen beer in onze auto inbreekt. Er is bij dit motel eens eerder een auto opengebroken door beren. Stiekem hoop ik wel dat we er nog eentje zien, ergens. Lijkt me echt gaaf.

---

Wij hebben sfeervol gedineerd bij John’s Pizza Works, een restaurant/saloon met grove houten muren en plafonds, sportchannels aan op de TV’s, pooltafels in de hoek, diner-like meal tools zoals rode plastic bakjes, en leuzen op de muur zoals ‘drink up bitches’ en ‘the second amendment makes all others possible.’ Terug in het motel hebben de jongens genoten van hun net aangeschafte biertje. En nu: heerlijk tot rust komen in een warm gestookte kamer, terwijl het buiten vriest en beren auto’s openbreken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.