Het nieuwe jaar vieren in Basel, Colmar en Riquewihr

Gepubliceerd op 7 januari 2024 om 19:14

01-01-2024: Mooie herinneringen zijn er gemaakt in dat witte huis met groene luiken in de heuvels van Oberägeri. Ze gaan allemaal met ons mee naar huis. En sommigen zullen voor altijd in die knusse woonkamer, op het nu lege zolderkamertje of aan de oever van de Ägerisee liggen.

Louises spullen werden vakkundig verdeeld over twee auto’s. Er werd schoongemaakt, verzameld, ingepakt. En afscheid genomen. Van de licht besneeuwde bergen aan de overkant, de groene heuvels, de warme kamers, de grootse uitzichten. De huissleutel, door de brievenbus. Het naamplaatje, van de brievenbus. En zo reden we om half tien het paadje af, langs het meer, door het dorp, en op naar Nederland. Een nieuw jaar, een nieuw hoofdstuk.

Roel en ik maakten er een sightseeing dagje van en maakten een eerste stop in Basel. Het was heerlijk rustig in de stad en we genoten van de mooi ingerichte kerstige etalages, de honderden gekleurde luikjes, mooie deuren en houten vensters met ramen waarachter allerlei mooie vintage en antieke decoratie ter verkoop werd aangeboden. Op een druk pleintje verdrong men zich aan een fontein waar glühwein getapt kon worden. De witte, gladde muren van de huizen waren regelmatig beschilderd met lieflijke tafereeltjes of met kantonschilden. We zagen een prachtige brievenbus met een heuse postduif erop en een kerstboom vol met handgeschreven kerstwensen. Het was een fijn stadsrondje!

Onze volgende stop was het schilderachtige Colmar, in de Franse Alsace. De gele, roze en oranje vakwerkhuizen met bruine balken zijn altijd al een feest om naar te kijken, maar nu waren ze ook nog eens uitbundig versierd met kerstkransen, harten, peperkoeken poppen, tinsel, dennentakken en allerlei soorten lichtjes en kerststalletjes. Feestelijk en sfeervol en een droom om doorheen te lopen! Dat je namelijk ook nog over oude keitjes loopt en niet over asfalt of andere modernere straatbekleding, draagt ook bij aan je sprookjesgevoel.

We zagen de mooiste luiken, schattige hoekjes, muurschilderingen, volle souvenirwinkeltjes en prachtig pastel geglazuurd aardewerk voor in de keuken. Teveel mooie dingen om op te kunnen slaan!

We slapen in een schattig hotelletje in het kleine Mittelwihr. Het is net een kleine herberg, en binnen in de smalle gangen met rode vloerbedekking en roodbruine deuren en wanden voelt het dan ook net of je een paar honderd jaar terug in de tijd gaat (los van stromend water en binnenshuis-toiletten). Op slechts een paar kilometer afstand ligt het pittoreske Riquewihr, een zusje van Colmar, eveneens één grote kerststal. In dit middeleeuwse stadje aten we bij een gezellig restaurantje met donkere houten vensterbanken, vol met antieke keukenapparatuur en mooie geglazuurde aarden schalen.

02-01-2024: Na zes uur rijden kwamen we eind van de middag, na een regenachtige dag door de pittoreske Franse Vogezen, Luxemburg en België, aan bij ons knusse penthouse in Mechelen. Wat heerlijk om daar lekker alle spulletjes op te ruimen en zelf een lekker maaltje te koken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb