De warmte van Waldemarsudde, herfst in Djurgårdenen en een Zweedse fika

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 17:49

07-10-2023: We stapten het houten tuindeurtje uit onder een strakblauwe hemel. De houten huizen waren nog feller geel, blauw en rood dan normaal, en een koude herfstbries deed de bladeren in de bomen zingen. De lucht is hier fris en zuiverend.

Onze eerste stop voor vandaag was het pastelgele zomerpaleis van de koninklijke familie: Drottningholm Slott. De weelderige kamers en zalen, vergelijkbaar met die in het stadspaleis, stonden vol met hemelbedden en dik beklede stoelen, en de muren hingen vol met imposante schilderijen van goddelijke taferelen en portretten van koningen en keizers. In de enorme bibliotheekzaal stonden boeken met oude rode ruggen in lange rijen in de ingebouwde kasten met gouden randjes. De lambrisering is beschilderd met gouden kronen, met bloemenslingers of trompetten. Aan de plafonds is net zoveel aandacht besteed als de kunstig gelegde vloeren, waar die van hout of steen zijn. Het was weer een machtig mooi geheel.

Met de bus en metro begaven we ons weer naar het centrum. Daar streken we neer bij Systrarna Andersson, waar de GoCity Pass ons een gratis Zweedse fika aanbood. Een fika is in Zweden een speciaal koffiemomentje met iets erbij; een kaneelbroodje of appelbroodje bijvoorbeeld. Dit restaurantje kon zo in de folder van een kringloop. De kopjes op de grote koffiemachine zijn er allemaal verschillend: grote en kleine oortjes, bloemetjes of patroontjes. De muren zijn er warm groen en op sommige plekken betegeld met witte tegeltjes. De geur van de versgebakken broodjes hangt overal, vermengd met de geur van verse koffie en groene thee. De schaaltjes waarop de broodjes opgediend worden, zijn eveneens allemaal verschillend. Op meerdere tafels staat een echte sixties lamp met een grote stoffen kap, en aan de muur hangt een oude aardrijkskundige kaart van Scandinavië.

Na het halfuurtje op dit plekje met verrukkelijke vintage vibe stapten we weer in een bus. Naast ons zat een grote, bruine, zachte labrador die heel braaf was en de hele tijd vol ontzag naar buiten keek. Onze volgende stop was Waldemarsudde. Dit is het voormalige huis van wijlen prins Eugen van Zweden. Ooit ging hij hier een tijdje met vakantie, en hij werd zo verliefd op de plek dat hij de grond kocht. Het is een mooi pastelgeel huis dat uitkijkt op het water. Een schitterende tuin onderbreekt dat uitzicht met de mooiste bloemen; roze, rood, oranje, blauw en geel. Overal liggen kastanjes en hun bolsters tussen de bloemperken en samen vormen ze de herfst, als de herfst in één blik te vangen was. Ik nam een bolster en maakte hem voorzichtig open, en het gevoel van zo’n verse, gladde kastanje in je hand creëert eerbied voor de machtig mooie schepping. Het waaide hard en overal om ons heen dansten groene, gele en rode bladeren een driftige dans. En vanuit het lieflijk witte prieeltje keken we uit op het water, nu felblauw onder de heldere hemel.

Het huis zelf is net zo goed prachtig. De prins verzamelde schilderijen, die op de bovenste verdiepingen en de zijvleugel tentoongesteld worden (incl. een Rembrandt-imitator). Hij schilderde zelf ook: in de gangen hangen zijn uiterst lieflijke vertolkingen van de tuinen en het park rondom Waldemarsudde. Je wilt zo in het zachte groen van het neergestreken gras duiken, en de aandachtige penseelstreken doen de hemel nog zachter lijken dan ze al is. Maar het mooiste vond ik de woonvertrekken. Door de hoeveelheid ramen zijn de ruimtes heerlijk licht. De bruine tafels glanzen, het gouddraad in de stoelbekleding schittert. De boekenkasten liggen vol met werken over Renoir of Van Gogh. Voor een groots huis vol grandeur is de sfeer klein, fijn en genoeglijk; zet een luie stoel voor het hoge raam en je zinkt weg in de warmte tussen de lichtgele muren en de oranjerode bloemen in glazen vazen.

De planning stond nog bol van de leuke dingen, maar er ontstond lichte paniek toen we erachter kwamen dat twee van die dingen nog maar kort open zouden zijn. Zo kwam het dat we over de Strandvägen renden om op tijd een bus of metro te bereiken, die ons naar SkyView Stockholm zou brengen. Bij aankomst bleek helaas alles al volgeboekt te zijn voor vandaag. Onze GoCity Pass is alleen vandaag nog geldig, dus dit bewaren we wellicht voor een andere keer.

Er werd snel en efficiënt geluncht bij een Maccie (het was ondertussen 15:45). Daarna haasten we ons naar een Stromma Kiosk om nog net voor 16:30 een ticket voor een rondvaart te bemachtigen (met GoCity, uiteraard). En hoera, deze poging was succesvol! In een uurtje voeren we langs de oude stad, Strandvägen - alle chique gevels nu gehuld in een gouden gloed, als een goudgeel gewaad - en een rondje om Djurgården. Dat betekende dwars door de bossen, langs de wandelpaden en door de poorten van de warmgekleurde herfstbomen: hun rood, oranje en geel stond in de brand van de ondergaande zon. Regelmatig passeerden we een mooie houten villa, vaak geel of rood, ooit gebouwd voor vermogende families die graag aan het water wilden wonen. We passeerden het Nobelpark, waar je van elke Zweedse boomsoort een exemplaar vindt.

Het was een prachtige tocht en rond 17:30 legden we weer aan. In het laatste daglicht verkenden we nogmaals de smalle straatjes van Gamla Stan, ons evenwicht bewarend op de ongelijke keien. Ik leefde mij uit in de souvenirwinkels onder het scherp toeziend oog van Roel ;) (nee grapje, hij laat mij alles kopen wat ik wil en trakteert mij zelfs nog.)

We aten een lekker maaltje bij een klein restaurantje; we zouden er niet nog eens heengaan, maar voor wat we betaalden was het acceptabel. Ondertussen was het donker geworden en nu mocht Roel zich uitleven met camera en statief, terwijl ik toekeek vanaf de trappen onder het koninklijk paleis, aan de oevers van de Norrström. De lichtjes van de stad werden weerspiegeld in het kabbelende zwarte water, een magisch gezicht. Het was ook vrij koud geworden, dus we zijn blij dat we weer lekker warm in onze knusse basement zijn. Het was weer een topdagje 🥰

PS. We hadden de afgelopen twee dagen dus GoCity Unlimited. Daarvoor hebben we €91 per persoon betaald en hiervoor mochten we onbeperkt (inbegrepen) activiteiten ondernemen. Uiteindelijk hebben we die twee dagen voor €117 aan dingen gedaan, dus de kaart is er zeker uit. En we hadden nog veel meer kunnen doen. Vier verschillende boot tours, een Zweedse lunch, SkyView, nog heel veel musea… Het is het geld dus absoluut waard!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb