Havens van rust in de drukte van de stad

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 21:09

Boekarest heeft een bepaalde feel, zeker in de natuurlijke gebieden. De stad telt tientallen grote en kleinere parken. De bekendste parken zijn het Carol I-park in het zuiden van de stad, en het Mihas I-park in het noorden. Verder zijn er de kleinere parkjes, zoals het Cismigiu-park ten noorden van Palatul Parlamentului. Maar wat al deze parken met elkaar gemeen hebben, is hun elegantie.

Het Cismigiu-park is een lieflijk stuk groen middenin de stad, met een diepe vijver in het midden waar 's zomers met bootjes op gedobberd kan worden. Het is een heuvelachtig park, wat veel dimensie geeft en het stadgevoel helemaal laat vervagen. Op meerdere plekken in het park staan donkerhouten bankjes met sierlijke, zwartmetalen armleuningen. Maar het leukste zijn de donkergroene bank-stijl stoeltjes, met dezelfde sierlijke opmaak als de twee- en driepersoons bankjes. Door het park verspreid staan elegante, spierwitte standbeelden, omringd door grasperkjes met rechtgeknipte, lage heggetjes. Met de lentezon op je gezicht is dit een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen.

Het Carol I-park is wat platter, maar niet minder gezellig. Er is een lang en recht open stuk in het midden, dat leidt naar het roestkleurige Nation's Heroes Memorial. Het brede tegelpad ernaartoe wordt omlijst door grasperkjes met halfhoge, diepgroene boompjes omringd door grote madeliefjes met gele hartjes. In de met boomtakken overdekte delen van het park zijn kleurrijke speeltuinen en kraampjes waar gekookte maïskolven en popcorn verkocht wordt. 

Maar mijn favoriet was het Mihas I-park. Een enorm park ten noorden van de stad, met in het midden een groot meer. Vooral bij zonsondergang is dit een fantastische plek. De kleurrijke lucht weerspiegelt schitterend in het zacht kabbelende water. Langs de volledige waterkant ligt een vredig grasperk onder de bomen aan het water, waar het heerlijk zitten is. Je kunt ook op de donkerbruine houten bankjes zitten, die aan de andere kant van het pad staan. Ze hebben elegante zwarte armleuningen en in het midden van de rugleuning staat in statige letters 'Bucuresti' gegraveerd, omringd door zwartmetalen figuren en bogen. Als een schilderij dat omlijst wordt door het donkere hout van het bankje. Als je het pad door het park vervolgt, kom je op Herastrau Island, een eerbetoon aan de Europese Unie, waar Roemenië ook lid van is (en waar ze erg trots op zijn). De grote, bronzen hoofden van verscheidene oprichters van de EU staan in een cirkel in het midden van het eiland. Aan beide kanten loopt een perfect recht pad, wat aan beide kanten versierd wordt door roodbakstenen pilaren waartussen zwartijzeren kettingen gespannen zijn. Er groeien smalle, soepele takken die de lijn van die kettingen volgen, waardoor er een sierlijke groene strook ontstaat die zich elegant voortbeweegt richting het midden van het eiland. 

En na al deze indrukken kun je heerlijk eten op één van de buitenterrassen van de restaurants aan het water, onder het genot van het zwoele geluid van de avond, zacht zingende vogels, en avondlicht dat langzaam vervaagt naar donker. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.