Riga: 7 tips

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 08:58

Aanraders, tips, heads-up: hieronder vind je een paar Riga-gerelateerde tips, waarmee wij zelf het meeste uit ons bezoek hebben gehaald of onze ervaringen nóg onvergetelijker hebben gemaakt. 

  • Onze nummer één topervaring: het bezoek aan het observatiedek van de Petrikerk. Deze kerk is los daarvan al een geweldige bezienswaardigheid, zowel het geelgrijzige exterieur met ronde vormen en puntige hoeken als het serene interieur, met geweldig hoge glas-in-lood-ramen en houten details in het stenen geheel. Maar met een snelle lift reis je in een paar seconden naar het midden van de hoge, puntige toren, waar een groot observatiedek je uitzicht biedt over het oude centrum en de omgeving van Riga. Doordat de kerk midden in het oude centrum staat, is je uitzicht nog spectaculairder: de huizen en gebouwen lijken dichtbij, terwijl je er ver boven staat. Bij de meeste uitzichtpunten zit tegenwoordig gaas, glas of een ander preventiemiddel tussen jou en je uitzicht, maar bij deze toren is dat niet het geval. Dat zorgt voor een nog mooiere beleving! Als je student bent, kost dit bezoekje je €7. Voor dat bedrag mag je zowel in de kerk als naar het observatiedek. 100% de moeite en het geld waard!
  • Tijdens een stedentrip gaat er vaak nogal wat geld op aan eten. Het is heel belangrijk om goed en lekker te eten, maar in Riga kun je dit heel goedkoop doen. Op veel plekken in de stad staan kleine kiosken waar lokale broodjes of gebakjes worden verkocht (van €0,70 voor een luchtig gezoet broodje zo groot als twee mensenhanden tot €1,50 voor een rijk gevuld geval). Sla hier het een en ander in en strijk neer in één van de stadsparken, zoals het Bastejkalna-park, waar je in alle rust kunt genieten van je goedkope, lekkere en goed vullende lunch. 
  • Over parken gesproken: deze zijn perfect voor het tijdelijk ontvluchten van de stadsdrukte. Zeker nu het weer lente wordt, is het er prachtig! De bomen en struiken worden weer groen, de bloemetjes bloeien, de watervalletjes zorgen voor vriendelijk zacht geruis en in het groene gras zitten mensen te picknicken.
  • Wil je lekker eten, een fijne sfeer en mooi uitzicht combineren? Ga dan eten bij restaurant d'Arte, in de Galleria Shopping Mall. Op de achtste verdieping van dit redelijk verborgen winkelcentrum vind je meerdere rooftop bars en restaurants, maar wij werden meteen geïntrigeerd door d'Arte vanwege de ontzettend mooie, artistieke menukaart. Daarnaast hebben ze een heel gezellig en knus buitenterras, waarvandaan je uitzicht hebt op Riga. Je kunt er voornamelijk Italiaans eten; voor €8 heb je al een heerlijk bord pasta carbonara. 
  • Als je van shoppen houdt, heeft Riga ook heel veel te bieden. En niet alleen maar wat betreft de moderne shopping malls. Er zijn talloze tweedehands kledingwinkels in Riga, waar je vaak voor weinig geld hele leuke items kunt vinden. Zelf ben ik heel erg fan van vintage en tweedehands shoppen, en elke zoektocht door een rek met volslagen verschillende items voelt als een treasure hunt. Prijzen variëren van tientjes tot echte koopjes van drie of vier euro. 
  • De oude stad is overbekend, en terecht! Het is er prachtig. Maar sla de Art Nouveau-wijk zeker niet over, al ligt die iets verder bij het centrum vandaan. De meeste gebouwen in Riga vertonen weelderige decoratie en adembenemende architectuur, maar de Art Nouveau-gebouwen slaan echt alles. Dit moet je echt gezien hebben! Be amazed by the possibilities of color, architecture, art, and creativity. 
  • Neem je tijd! Riga is absoluut een stad die je verrast, meerdere keren op een dag. Een steegje hier, een winkeltje daar, een kerkje verderop; maak zeker een lijstje met wat je wilt zien en zet het op een logische volgorde, maar aarzel niet om dat ene steegje in te lopen of dat kerkje in de andere straat binnen te lopen. Laat je leiden door de stad zelf. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb