De stad die blijvend verandert

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 08:58

Athene heeft grootse geschiedenis gezien met eigen ogen, was er vaak zelf het middelpunt van. Ooit zag ze Plato, Socrates en Aristoteles filosoferen en lesgeven op de marktpleinen en heuvels. Ze zag de bedrijvigheid van het leven in de eerste eeuwen na Christus. Nu rijden er auto's over die eeuwenoude wegen, en ziet het Parthenon dagelijks duizenden toeristen met de nieuwste technologische gadgets. In de voetsporen van die oude filosofen lopen nu trendy toeristen met selfiesticks. In Athene wandel je in geschiedenis, hoe modern je ook bent.

Helèn en ik vonden elkaar tijdens onze studie Engels, maakten in ons tweede jaar een fantastische reis door Marokko en besloten om ieder jaar in onze vrije maand een reis te maken. Zo geschiedde: precies een jaar later stapten we op het vliegtuig naar Krakau, Polen, om na vier dagen door te reizen naar de mooiste stad van zuidoost Europa: het eeuwenoude Athene.

Athene is een geschiedkundig pareltje, natuurlijk, maar ook ontzettend gezellig. De fleurige Plaka met Griekse tokkeltonen uit speakers bij de winkeltjes, de gezellige restaurantjes met roodgeblokte tafelkleden, het golvende karakter met de Akropolis, Lycabettus Hill en Filopappou Hill als uitschieters, de oneindige historische gronden, plekken en tempels die je kunt bezoeken, waar je letterlijk op eeuwenoude grond staat en je ogen dicht kunt doen en op zo'n tweede-eeuws marktplein staat met alle bedrijvigheid om je heen. 

Ik denk dat dat voor mij nog het bijzonderste was: het één worden met de geschiedenis. Steden leven immers veel langer dan wij. Ze zien de dagen, jaren, decennia en eeuwen voorbijgaan, met alle ontwikkelingen en gebeurtenissen die plaatsvinden. En de stad verandert mee: van dagreizen naar een stadje verderop naar paarden over de hobbelwegen naar auto's, treinen en metroverbindingen. Maar toch, al die tijd heeft Athene haar karakter behouden. Verandering doormakend, op de plek waar ze al die jaren bestaan heeft. Ze heeft genoeg behouden om nog steeds haar vroegere zelf aan de wereld te laten zien; hoe de mensen uit die vroege eeuwen haar beleefden, bewoonden en bekeken, als ze 's morgens opstonden en 's avonds gingen slapen. 

En nu zijn wij deel van die blijvende verandering. Onze voetstappen zijn vermengd met die van miljoenen anderen. Deel van het geheel, en wat een prachtig geheel is dat. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.