Een stad in een park

Gepubliceerd op 20 april 2024 om 11:36

Onze ochtend begon aan het kleine witte IKEA-tafeltje in ons appartement, gedekt met een schaal scrambled eggs, vers brood en natuurlijk boter en kaas. Tegen tienen stapten we de aangenaam warme lentedag in, gelijk overspoeld met fijn zonlicht.
Via steile steegjes en trappetjes door de bossen - een flinke klim - kwamen we op de kasteelheuvel, met het eeuwenoude kasteel dat op een bosachtige groene kroon hoog boven de stad uit torent. Met studentenkorting naar binnen ;) en genieten van het uitzicht over de stad en wijde omgeving vanaf de hoogste toren. De witte toppen van de Alpen vormden in het noorden het einde van de horizon.
De weg naar beneden ging een stuk sneller en we werden vergezeld door twee enthousiaste brave honden. Langs de wervelende Central Market met haar kleurrijke groenten, fruit en handwerken liepen we de oude stad weer binnen. Voor €2 liepen we de St. Nicolaas-kathedraal binnen, een enorme explosie van goudkleurige weelde en kunstige schilderingen. Hoewel de kerk middenin de stad staat, is het er binnen toch een haven van rust.
We genoten van de heerlijke roze kleur van de Franciscan Church op Presernov Trg; het roze is een vrolijk jasje voor een prestigieus gebouw. Voor de lunch streken we neer op het gezellige terras van Gostilna Sokol, met houten tafeltjes en paasgele servetten. Er zat ook een meneer met zijn struisvogel. De mansgrote Wiener schnitzels smaakten hoe dan ook best 😋

We vonden een paar zeer aan te bevelen souvenirwinkeltjes met de mooiste ansichtkaarten en tofste designs! Ik noem bijvoorbeeld Zakladi Slovenija. Aanrader 🥰 Er werden kaarten en magneetjes bewonderd, uitgezocht en liefdevol ingepakt.
In een modernere winkelstraat liepen we een aantal winkels in en uit, soms met buit, totdat we bij Sts. Cyril and Methodius Church uitkwamen. Deze schitterende orthodoxe kerk deed ons stilvallen van ontzag. Wat een machtig mooi bouwwerk, van binnen en van buiten. De kleurrijke fresco’s lichten de donkere ruimte helemaal op.
We staken de weg over naar het weelderig groene Tivoli Park, een ware viering van de lente. Alle bomen zijn smakelijk groen, de paadjes slingeren over de heuvels en tussen de hoge stammen door. Het gras staat hoog en is bezaaid met boterbloemen en madeliefjes. Bij een smal stroompje water gingen we in het hoge gras liggen, de lange sprieten kriebelend onder onze voeten; de jongens bouwden een dam en Noa en ik vlochten bloemenkransen. Het was een verademing, dit luchtige leven weg van de levendige stad.
Aan de rand van het park vind je het National Museum of Contemporary History in een pastelroze pand. Voor slechts €4/6 leer je hier de geschiedenis van Slovenië kennen, van 1914 tot hun toetreding tot de EU. Een bewogen geschiedenis en uiterst meeslepend. Het einde is een trotse viering van de verkregen plek in de wereld van vandaag.

Vanaf de Dragon Bridge - op de vier hoeken bewaakt door bronzen draken - slenterden we langs de rivier terug richting Presernov Trg. De zon was nog heet op deze namiddag en opnieuw doken we talloze schattige concept stores vol hondenpaperclips en antieke boekwinkels in.
De tocht eindigde op een sfeervol terras. Bij Ljubljanski Dvor aten we de heerlijkste pasta, pizza en lasagne, terwijl de warmte van de dag als een wollige deken in de lucht bleef hangen.
Na het eten volgde er nog een laatste stop: op de rooftop van Neboticnik Skyscraper. Op de twaalfde verdieping kun je een drankje doen, maar ook gewoon even genieten van het weidse uitzicht op de stad inclusief kasteel. De zon ging juist onder en hulde alles in een roodgouden gloed. Morgen gaan we weer, want de toegang is gratis!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb