Stad van duizend lichten: tips voor Marrakech

Gepubliceerd op 28 maart 2023 om 12:00

Marrakech is zonder twijfel één van de mooiste en kleurrijkste steden die ik tot nu toe heb bezocht. Het is ook een stad die om enige voorbereiding vraagt bij een bezoek. 

 • Zorg altijd dat je een prijs afspreekt met een taxichauffeur voordat je instapt. Je mag hier echt heel duidelijk over zijn; deze mensen hebben vaak meer aan kort en bondig dan aan overbeleefd en uitgebreid. Op het vliegveld worden vaste tarieven gesteld voor petit taxi's en grand taxi's, maar sommige taxichauffeurs proberen je er aan het eind van je rit van te overtuigen dat hun smalle Volvo een grand taxi is (wat niet zo is; grote taxi's zijn echt duidelijk te onderscheiden van kleine). 
 • Ding af! Veel verkopers vinden dit helemaal niet respectloos maar juist gangbaar. Vaak kun je echt veel van een prijs afpraten, zonder af te doen aan het werk van de verkoper. Wij praatten bijvoorbeeld een zak met kruiden van 20 euro naar 12; nog steeds best wel veel, maar toch een wezenlijk verschil. 
 • Soms kom je in een restaurant waar je achteraf een hogere rekening krijgt dan je van tevoren had berekend. Er zijn namelijk plekken waar je een verouderde menukaart krijgt. Als je niet teveel wilt betalen, vraag dan voorafgaand naar de prijzen en of ze kloppen. 
 • Ik herhaal: wees heel duidelijk. Zelf heb ik soms de neiging om veel woorden te gebruiken als ik beleefd wil zijn. Dit mag je echt loslaten. Aan 'nee' hebben de mensen een betere boodschap dan aan 'very kind but perhaps some other time'. Ze zien het ook niet als belediging als je kort maar duidelijk bent, zelf heb ik het idee dat de meeste mensen met wie wij interactie hadden dat juist op prijs stelden.

 

Je kunt in Marrakech op elke straathoek eten, en daartussenin doen zich ook zeker twintig gelegenheden voor. Je kunt kiezen voor een soort food cart, een pop-up tent op Jemaa El-Fna, 24-hour fast food shops, maar de leukste optie is natuurlijk het dakterras. Er zijn heel veel rooftop terrace restaurants in Marrakech en ik ben er verliefd op geworden. Hieronder onze favorieten:

 • Restaurant Cascado. Onder een rieten dak volgehangen met rotan lampen en gevlochten manddeksels geniet je hier van heerlijke Marokkaanse gerechten of een westerse burger of portie pancakes, allen voor hele schappelijke prijsjes. Je bent omringd door muren vol mozaïeken, rode en groene stoeltjes en schitterend uitzicht over de straat en stoffige skyline van Marrakech, terwijl je op de achtergrond de mengeling van marktpleingeluiden hoort: geroep, gezang en getrommel. Jemaa El Fna ligt namelijk op een steenworp afstand van dit restaurant. 
 • Fine Mama? Een paar meter bij Cascado vandaan vind je dit authentieke Marokkaanse restaurant, eveneens met rooftop terrace. Dit restaurant koopt alle ingrediënten bij lokale ondernemers in de souks. Bedachtzaam, vers en lekker. De tajines zijn fantastisch en goed betaalbaar, evenals de falafel en vergelijkbare gerechten. 
 • Terrasse Les Cigogne. Vanaf dit rooftop restaurant kijk je uit op een druk en bedrijvig plein plus rotonde, waar de paarden, ezels, scooters, koetsen en taxi’s elkaar met de seconde aflossen. Dit restaurant serveert een brede selectie aan gerechten: couscous en tajines, maar ook pizza en burgers. Voor ieder wat wils, en wederom voor een hele goede prijs. Ze hebben ook lekkere en prachtig opgemaakte desserts. 
 • Cafe des Épices. Mijn persoonlijke favoriet in Marrakech! Het dakterras wordt gedomineerd door roodtinten en riet in de vorm van parasols, lampen en cowboyhoeden. Het terras biedt uniek uitzicht op Place des Épices, wat mij betreft een van de mooiste en kleurrijkste plekjes van de stad. Ze serveren er een heerlijk Marokkaans ontbijt en overheerlijke omeletten. In de verte zie je de Koutoubia staan; vooral als het donker wordt, is dat een prachtig gezicht. 

 

Het is niet moeilijk om voor jezelf een lijstje op te stellen met bezienswaardigheden, maar hieronder zet ik mijn/onze persoonlijke favorieten op een rijtje!

 • Souk Zrabi - tapijten en kleden
 • Souk Haddadine - lampen en lantaarns
 • Place des Épices - kruiden, mandjes, hoeden
 • Medina van Marrakech - drukke markt met voedsel en souvenirs, nabij de souks
 • Eigenlijk is de hele doolhof van smalle straatjes een must; je raakt er ongetwijfeld de weg kwijt en je kunt nooit zeker weten of je nu echt alles hebt gezien, maar het juist heerlijk om daarin mee te gaan en te verdwalen tussen de leren schoenen, geurige kruidenkraampjes en talloze souvenirs!
 • Jemaa El Fna
 • Bahiapaleis
 • Le Jardin Secret
 • Jardin Majorelle
 • Koutoubia + park

Om al dit enthousiasme in één zin samen te vatten: ga naar Marrakech, you won't regret it!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.