De magie van voedsel: de souks, de diners, de markt

Gepubliceerd op 3 september 2023 om 16:55

14-06-2023: We sliepen uit en ontbeten met meerdere crewleden van TUI en Air Belgium. Heel gezellig en het is heerlijk om naar al die luchtvaart-gerelateerde gesprekken te luisteren. Je leert er super veel van. 

Ik ging even aan het werk en ook Roel ging aan de slag met zijn to do’s. Na twaalven gingen we de straat weer op. We zetten koers naar het zuidoosten van de stad en kwamen onderweg de prachtige Eglise Notre Dame de Lourdes tegen, een enorme kerk met gedetailleerde en toch eenvoudige glas-in-loodramen; absolute kunstwerken. Zo duidelijk en haast ontroerend verbeeldend.

Via een wirwar aan woonstraten belandden we eindelijk in de schaduw van de overdekte passages van de Habousmarkt. Kleden, kruiden, souvenirs en lantaarns, maar ook een grote olijvenmarkt met emmers vol vochtig glanzende olijven. Hiervandaan baanden we onszelf een weg naar Souk Jemaa, een overdekte markt slash souk met uitsluitend kruiden; met elke stap betreedt je het territorium van een nieuwe geur. Op straat kun je levensgrote meloenen kopen of verse dadels, en het grauwe wit van de halfhoge huizen definieert het straatbeeld, net als de geur en geluiden van de scooters die overal hun weg doorheen vinden.

Via Parc Murdoch en een heerlijke lunch op een koel terras liepen we terug naar het hotel, want de warmte zat alweer goed in ons lijf. Wat ben je dan blij met een kamer met airco waarin je je kunt terugtrekken.

Met Kurt en een Air Belgium-crew (6 personen) stapten we vanavond in taxi’s naar Dar Dada. Dit restaurant, gevestigd in een riad, was zo mogelijk nog pittoresker en gezelliger dan Rick’s Café. De muziek droeg daar zeker aan bij. Halverwege de avond kwam er zelfs nog een heuse buikdanseres op het toneel. Zelfs onze tafel, op een hogere verdieping en in een apart zaaltje, deed ze even aan. Eén van de cabin crew was niet te beroerd een dansje met haar te wagen en ze leerde hem een paar soepele heupmoves. Obers met een fez op hun hoofd schonken onze glazen steeds weer vol met water of wijn. En aan tafel met acht piloten, stewards en stewardessen leer je weer van alles over dit vak. Deze mensen vliegen echt de hele wereld over: de een had pas een layover in Groenland, de ander doet regelmatig Johannesburg en Mumbai, weer een ander werd vorige week uit stand-by gebeld voor een vlucht naar Suriname. Ook krijgt mijn Frans hier een brush-up, want Belgen spreken vaak ook goed Frans en dat is hier best handig. Gesprekken met obers en taxichauffeurs kan ik steeds beter verstaan, en dat terwijl ik eerder niet veel verder kwam dan ‘je suis baguette.’ 😄

Pas om 10:45 stonden we weer buiten na onze uitgebreide maaltijd en bijbehorende ervaringen. Roel moet morgen om 04:00 op, dus de lichtjes gaan nu snel uit!

15-06-2023: Vanmorgen stond Roel al om 04:00 op, want hij had samen met Kurt een ochtendvlucht. Ik was blij nog even te kunnen gaan liggen, maar om 07:30 was het voor mij ook dag. Laptop en werkboekje erbij en mailbox opruimen, events voorbereiden, teamoverleg, nog meer events voorbereiden, enzovoort. Tussendoor ruimde ik onze kamer weer helemaal netjes op en genoot ik van het uitzicht op het drukke kruispunt onder ons raam. Ik bestelde in de ontbijtzaal scrambled eggs bij mijn wafels, een welkome pauze. Voor de lunch bleef ik lekker op de kamer en ik bestelde roomservice: een pizza margherita met een laag kaas die haast dikker was dan de korst.

Om 16:00 was Roel weer gezellig terug. Ik legde de laatste hand aan het werk, hij kwam even bij, en tegen zessen verlieten we het hotel voor een diner bij MEAT. We aten hier heerlijke en substantiële burgers die meer om het lijf hadden dan de broodjes kip van de eerste dag.

Na het eten liepen we nog een kort rondje in de warme avondzon. Overal zie je roze, rode en paarse bloemetjes in de hoge planten die over de witte muren en omheiningen heen groeien. Via een kalkwit straatbeeld kwamen we weer in Parc de la Ligue Arabe, waar de wuivende palmbladeren ons begroetten. Een park is altijd een oase. We zagen gezinnetjes met kinderen, schoolvrienden op bankjes of op kleedjes in het gras; echte gezelligheid en gemoedelijkheid.

De rest van de avond spendeerden we in relax-modus op de kamer, met een filmpje en een grote fles Sidi Ali (bronwater, al klinkt het als een fles sterke drank).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.