Feest van herkenning

Gepubliceerd op 21 november 2022 om 12:30

Een dagje 'ouderwets' op stap met papa en mama. Deze zaterdag bezochten we met z'n vieren (ook Roel was erbij) in Hoorn het Museum van de 20e Eeuw. Een museum vol met ingerichte kamers die elk een ander decennium laten zien.

Een jaren '30 huiskamer met orgel, haakwerkjes en oude tapijten, een jaren '50 keuken die de ontwikkelingen op dat vlak laat zien, een jaren '60 huiskamer vol oranje en retro items, de opkomst van Brabantia, oude schoollokalen, kinderkamers, vitrines vol alledaagse spullen zoals die in de afgelopen honderd jaar werden gebruikt. Een feest van herkenning: dat is de ondertitel van het museum, maar zo is het ook echt. Papa en mama herkenden veel van de tentoongestelde spullen - een spaarpot, een scheerapparaat, een kastje, een boekje - van vroeger in hun eigen huiskamer, toen ze zelf kind waren. Ook de Walkman, de stereotoren, de Barbies, de kinderboeken, de oude Nokia mobieltjes en de huistelefoon riepen allerlei herinneringen op. Het was een ware trip down memory lane. Wat geweldig om je weer zo onder te dompelen in wat is geweest, en waar je zelf in hebt geleefd. Er was een speciale expositie over kindertelevisie in Nederland, en zo sta je oog in oog met Bassie en Adriaan, Floris, Meneer de Uil en nog veel meer. Speelgoedserviesjes, treinbanen, kasten vol met oude tv's, een open depot waar al het voorgenoemde in veelvoud aanwezig is; je kijkt je ogen uit en kunt wel uren blijven staren naar alle flesjes, potjes, bordjes, elektronica en nog duizend dingen meer. 

We verkenden het pittoreske centrum van Hoorn, met alle leuke huisjes, schuine geveltjes en leuke historische details. Daarna aten we in een echt dorpscafé, Proeflokaal de Kruis, waar we de heerlijkste salades en schnitzels aten onder het genot van gezellig luidruchtige stamgasten en binnenstormende Pieten die lekkers kwamen uitdelen - papa hield alvast behulpzaam zijn hand op, die al snel werd volgestopt met kruidnootjes.

En toen natuurlijk het hoogtepunt van de dag: papa jureerde bij de wedstrijd KZ - LDODK. Een echt korfbalspektakel, een spannend potje en vooral: een zeer kundige juryvoorzitter.
Een dag met een gouden randje!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.